5 trin: Sådan får du hurtigt en forårsklar bil

Efter en lang vinter med sne, sjap og vejsalt er det ved at være tid til at give din bil en kærlig hånd. Se hvordan du nemt og hurtigt gør din bil klar til foråret, med disse fem punkter.

Denne artikel er skrevet af AutoOffer til Lokalavisen.dk   

 

Din bils ydre er gennem vinteren blevet udsat for kulde, sne og salt og vi råder dig til at starte med at få vasket vinterens spor væk! 

 

1. Smøg ærmerne op og start med en rengøring  

Det er desværre ikke nok bare at køre bilen en tur i vaskehallen, da maskinens børster ikke kommer omkring mange af de kanter og samlinger, hvor vejsaltet sidder og gnaver. Der er derfor ingen vej udenom. Find en god blød børste og en spand med vand og giv din bil en god vask i hånden. 

 

Det er vigtigt, at du sørger for at den bløde børste kommer ind i alle bilens kanter, samlinger og endda bag gummilisterne, da det er her vinterens snavs og salt kan sidde og gemme sig. Får du ikke fjernet det kan du nemlig risikere, at det over sommeren gnaver sig ind i karosseriet og forårsager rustskader på bilen. 

 

Når du er færdig med det udvendige, fortsætter du rengøringen inde i bilen hvor alle overflader skal tørres af. 

 

 

2. Tjek dine vinduesviskere  

Dine vinduesviskere har uden tvivl være på overarbejde gennem vinteren og kulde, is og sne kan have slidt dine vinduesviskere så meget, at det er tid til en udskiftning. 

 

Dine vinduesviskere er ved at være slidte, når gummiet er synligt ødelagt, de efterlader striber eller hvis de begynder at hoppe på ruden når de visker. Hvis de ikke er i tip top stand, kan du enten selv skifte dem eller få en automekaniker til at klare det for dig. 

 

 

3. Skift olie og sprinklervæske  

Mange bilister bruger om vinteren en tyndere olie, der er specielt beregnet til kolde temperaturer, men om sommeren har din motor brug for en tykkere olie, der beskytter ved højere temperaturer. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at din bil har den rette motorolie til årstiden. Hvis du vil slippe for at skulle tænke på at skifte olien igen til vinter, så vælg en fuldsyntetisk motorolie, der er beregnet til både vinter- og sommerkørsel. 

 

Olien er ikke det eneste du skal fylde på. Sprinklervæske til henholdsvis sommer og vinter har nemlig også forskellige egenskaber, og det er nu tid til at du skifter den frostsikre væske ud med en sprinklervæske, som er særligt god til at opløse fedt, snavs og insekter.  

 


4. Skift til sommerdæk 

Den danske vinter kan have for vane at blive hængende i et stykke tid, og vi råder dig derfor til at vente til slutningen af marts med at skifte til sommerdæk. 

 

Er du gør-det-selv typen, kan du hurtigt selv skifte til sommerdæk når den tid kommer, men inden du monterer dem på bilen, er det vigtigt, at du tjekker om der er rust på fælgen, samt om der sidder rust på hjulnavet hvor dækkene sættes på. Hvis der er spor af rust, kan dette nemt fjernes med en stålbørste. 

 

Når du har skiftet til sommerdæk så husk lige at tjekke dit dæktryk. Kører du med et forkert dæktryk har det nemlig stor betydning for dit brændstofforbrug og resulterer i, at dit dæk slides hurtigere. 

 

 

5. Tjek for skader på bilen

Når dækkene og væskerne er skiftet, viskerne tjekket og rengøringen klaret skal du slutte af med at gennemgå bilen for eventuelle skader. Snavset og saltet kan nemlig have skjult små ridser, stenslag eller begyndende rust, som er vigtigt at få gjort noget ved inden det bliver værre.

 

De små ridser og stenslag kan hurtigt klares med en lakstift, som kan købes i thansen, men om det bliver lige så hurtigt at komme det begyndende rust til livs afhænger af, om der er tale om flyverust eller større rustpletter. 

 

Har din bil fået flyverust, kan dette slibes væk med en claybar, men er der derimod tale om større rustpletter, som er gået ned i metallakken, skal du have fat i dit lokale værksted hurtigst muligt, så de kan stoppe rusten i at sprede sig.