Ny bil med vognbaneassistent - Hvad er det? 

Vognbaneassistent, vejbaneassistent, Lane Assist, Lane Keep Assist (LKA). Kært barn har mange navne, men hvad er det egentlig, og er det vigtigt at have i tankerne, når du skal købe din næste bil?  

Hvad er en vognbaneassistent? 

 

At lægge mange kilometer bag sig på motorvejen kan sætte sine spor hos føreren og gøre dem trætte og uopmærksomme. Mange uheld på vejen sker netop fordi, at føreren af bilen er træt eller uopmærksom, og som følge af det skrider ud af deres vejbane og i værste tilfælde over i en modkørende bil. Det er netop dette scenarie, bilens vognbaneassistent er til for at forhindre. 

 

Vognbaneassistenten følger bilens position på vejen. Den opdager hvis føreren utilsigtet forlader vejbanen (overskrider vejstriber uden at have blinklyset tændt), og reagerer enten ved at advare føreren eller aktivt tage føringen af bilen og styre den tilbage på rette kurs. 

 

Vognbaneassistent er tilgængeligt til de fleste nye biler, og fås som enten en simpel vognbaneassistent eller en aktiv vognbaneassistentFind din nye bil her. 

 

 

Hvordan fungerer simpel vognbaneassistent? 

 

Den mest simple udgave af vognbaneassistenten advarer føreren, hvis bilen nærmer sig eller overskrider banens vejstriber uden at have blinklyset tændt. 

 

Ved hjælp af sensorer og et kamera, som oftest sidder i toppen af forruden lige foran bakspejlet, kan vognbaneassistentens system identificere vejens forløb og monitorere bilens position på vejen. Hvis systemet opfanger, at bilen er ved at forlade dens bane, og ikke har blinklyset tændt, advarer den føreren om dette. Nogle systemer giver en høj advarselslyd, mens andre systemer giver en vibration i rattet. 

 

Fordele ved vognbaneassistent 

Fordelene ved at have en vognbaneassistent i bilen er åbenlys – den kan redde dit liv! 

I mange tilfælde opdager føreren af bilen nemlig først alt for sent, at de er ved at overskride vejbanestriberne, hvilket kan resultere i en livsfarlig situation for både føreren og de omkringkørende biler.  

 

Ulemper ved simpel vognbaneassistent 

Hvis du er typen, der sagtens kan ignorere selealarmen, så er det ikke sikkert at den simple version af vognbaneassistenten er nok til at advare dig og forebygge en evt. ulykke. Du burde i stedet kigge på at vælge en ny bil med en aktiv vognbaneassistent, som i tilfælde hvor bilen overskrider vejbanestriberne, varsomt får bilen på rette køl igen. 

 

 

Hvordan fungerer aktiv vognbaneassistent? 

 

Den simple vognbaneassistent advaret udelukkende føreren om en potentiel fare, mens en aktiv vognbaneassistent aktivt hjælper føreren tilbage på rette kurs. 

 

Hvis bilens system konstaterer, at du er ved at komme faretruende tæt på vejbanestriben vil den reagere. Det gør den enten ved at lave en blid nedbremsning, af et eller flere hjul, eller ved at forsigtigt dreje bilens rat og dermed tvinge bilen tilbage ind mod vejbanens midte. 

 

>> Se hvordan den aktive vognbaneassistent tager styringen i AutoOffers biltest af den flotte Opel Astra.   

 

Ulemper ved aktiv vognbaneassistent 

De fleste aktive vognbaneassistent systemer er programmeret til ikke at være aktive ved kørsel i byzoner, selvom man ofte her har mange vejbaneskift. 

 

Du må endelig ikke tro, at en aktiv vognbaneassistent kan klare køreturen på egen hånd. Systemet deaktiveres nemlig, hvis det opdager, at du ikke længere aktivt styrer bilen. 

 

 

Hvor meget koster vognbaneassistent til en ny bil?

 

Mange af de nyeste bilmodeller har vognbaneassistent som standard sikkerhedsudstyr. Er dette ikke gældende for den bil du kigger på, så kan det oftest tilkøbes, men her skal du være opmærksom på, at det typisk vil være en del af en sikkerhedspakke, fyldt med andet udstyr, hvilket vil presse prisen i vejret. Nedenfor kan du se nogle priseksempler på, hvad det koster at få vognbaneassistent til nogle af de nyeste og mest populære biler. 

 

Vognbaneassistent til ny Citroën C5 Aircross 

Den nye Citroën C5 Aircross, som netop er blevet introduceret på det Danske marked, har ikke vognbaneassistent som standard, med mindre du vælger den største udstyrsversion SPORTLINE . Du skal op i en PLATINUM, før du får muligheden for at vælge pakken ”Pack Drive Assist”, som indeholder vognbaneassistenten, eller som Citroën kalder det: ”Highway Driver Assist”. 

 

Pris for Pack Drive Assist 2 til Citroën C5 Aircross: 10.000 DKK 

Adaptiv fartpilot m. Stop funktion · Highway Driver Assist · Udvidet skiltegenkendelse · 12” digital HD-skærm ·Automatisk fjern/nærlys · Opmærksomhedsalarm

 

Vognbaneassistent til ny Ford Focus 

Til den helt nye Ford Focus skal du tilkøbe en teknologipakke for at få vognbaneassistent til din nye bil. Det kan være svært at finde tilvalget via Fords egen prisliste, da det har et helt specielt navn, nemlig Lane Centering Assist. Systemet er beregnet til veje med flere kørebaner, hvor du kører hurtigere end 65 km/t. 

 

Pris for Teknologipakke 1 til Ford Focus: 5.495 – 6.505 DKK 

Adaptiv fartpilot (med Lane Centering Assist og Stop&Go til automatgear samt intelligent farttilpasning) · Skiltegenkendelse · Automatisk nedblændelige forlygter 

 

Vognbaneassistent til ny Hyundai i20

I en ny Hyundai i20 får du rent faktisk vognbaneassistent (LDWS) med som standard, men hvis du ønsker at opgradere til en aktiv vognbaneassistent, så bliver det en dyr fornøjelse. Den aktive vognbaneassistent er nemlig en del af Sikkerhedspakken, som koster næsten 12.000 kroner. 

 

Pris for Sikkerhedspakken til Hyundai i20: 11.955 DKK

Aut. Nødbremse · Aktiv vognbaneassistent (LKAS) ·Fjernlysassistent og træthedsassistent · Forlygter med bi-funktion·  Statisk kurvelys · LED kørelys

 


Skal vi hjælpe med at finde din nye bil med (aktiv) vognbaneassistent?

 

Så skriv til AutoOffer på kontakt@autooffer.dk eller ring til os på 70 605 608.

 

Vores kundesupport har åbent 

Alle hverdage mellem kl. 10.00 – 22.00

Weekender og Helligdage: lukket